Vilniaus miesto klinikinė ligoninė (VMKL) mini savo gyvavimo penkiasdešimtmetį (2008 m.). 1958 m. gruodžio 5 d duris pacientams atvėrė nauja, pirmoji pokario metais pastatyta sostinės ligoninė - Vilniaus miesto klinikinė ligoninė. Šiai datai skirti renginiai prasidėjo konferencija, apžvelgusia svarbiausius įstaigos istorijos etapus. Konferencija įvyko balandžio 3 dieną ligoninės Didžiojoje auditorijoje. Direktorius Rimantas Keblas šiltu sveikinimo žodžiu pradėjo jubiliejinių metų renginių estafetę. Pažymint ilgametį, pasiaukojamą darbą medikams buvo įteikti Padėkos raštai. Konferencijos metu buvo apžvelgta visų ligoninės klinikų veiklos raida. Pranešimą apie kraujagyslių chirurgiją Vilniaus m. universitetinėje ligoninėje perskaitė profesorius Vytautas Triponis, Vidaus ligų klinikos istorinę raidą ir perspektyvas nagrinėjo profesorė Danutė Kalibatienė, profesorius Algimantas Raugalė pagrįstai kvietė didžiuotis turtinga, išskirtine Vilniaus m. universitetinės ligoninės Vaikų ligų klinikos istorija, daugybę įdomių ir nuotaikingų faktų iš Chirurgijos klinikos medicininio darbo archyvų pažėrė chirurgas docentas Audrius Gradauskas, Akušerijos ir ginekologijos klinikos darbus Vilniaus miesto universitetinėje ligoninėje per 50 metų išanalizavo ir įvertino profesorė Gražina Drąsutienė.

Vilniaus miesto universitetinės ligoninės 50-ųjų metinių jubiliejaus proga ligoninės kolektyvas 2008 m. lapkričio 18 d. skverelyje prieš ligoninės naujojo korpuso pagrindinį įėjimą pasodino ąžuolą.
Nuo 1958 m. iki 2008 m. Vilniaus m. universitetinėje ligoninėje:
- gydyta 300 000 pacientų
- atlikta 100 000 operacijų
- gimė 112 950 naujagimių
Ąžuolas - gyvybės simbolis. Druidai, III amžiaus žyniai, vadintieji tarpininkais tarp žmonių ir dievų, ąžuolą laikė gyvybės medžiu. Vilniaus miesto universitetinė ligoninė jau 50 metų tarnauja misijai - saugoti, gelbėti ir rūpintis žmogaus gyvybe. Teauga ir težydi gyvybės medis.
 

 

Vilniaus Rotušė, 2008-04-11, VMKL direktoriaus Rimanto Keblo sveikinimas 

Gerbiamas Mere, sveikatos apsaugos ministre, Seimo nariai, kolegos, mieli bendradarbiai, ponai ir ponios,
Statistika – iškalbingas dalykas, jos skaičiai paprastai nepalieka daug vietos ilgoms kalboms. Taigi, per 50 ligoninės gyvavimo metų Vilniaus miesto universitetinėje ligoninėje:
– gydyta daugiau kaip 1 mln. pacientų;
– atlikta daugiau kaip 400,0 tūkst. operacijų;

– čia gimė daugiau kaip 112,0 tūkst. naujagimių – visai nemažas Lietuvos miestas.


2008 m. balandžio 8 d. Vilniaus Rotušėje įvyko iškilmingas minėjimas Vilniaus miesto universitetinės ligoninės 50-čiui paminėti.

Sausakimšoje Rotušės salėje vos tilpo visi, atėję pasveikinti seniausios sostinės gydymo įstaigos. Sveikatos apsaugos ministro R. Turčinsko teigimu, ši Vilniaus miesto ligoninė - tai garsių medikų kalvė. Iš čia išėjo patys geriausi specialistai, dalis jų liko dirbti šioje garbingoje ligoninėje. Ministras prieš keletą mėnesių lankėsi jų kolektyve. Pasak R. Turčinsko, jis matė gražų, darnų kolektyvą, besirengiantį švęsti savo įstaigos įkūrimo jubiliejų. Ministras sakė, kad tada su ligoninės direktoriumi R. Keblu pasirašė nerašytą sutartį, jog, kad ir kokie būtų Vilniaus miesto sveikatos tolesnės plėtros siekiai, privalu skirti finansavimą naujagimių bei gimdyvių priežiūrai. Šio gražaus jubiliejaus proga ligoninei skirta per 3 mln. Lt. Planuojant kitų metų investicines programas, taip pat bus atsižvelgta į ligoninės poreikius.

 

Ne vien darbu žmogus gyvas

 

Jubiliejinių ligoninės metų renginių paskutinis akordas - Kalėdų išvakarėse surengta paroda: Vilniaus miesto universitetinės ligoninės medikai atnešė laisvalaikiu savo rankomis sukurtų darbų ir ne tik nustebino kolegas, bet ir paskatino kitus imtis kūrybos.
Ligoninės fojė prie Didžiosios auditorijos trims dienoms virto parodų erdve su gausybe įvairiausių eksponatų, atspindinčių čia dirbančių medikų laisvalaikio užsiėmimus ir dvasinius polėkius. Nors darbuotojų kaita 50-etį šiemet atšventusioje gydymo įstaigoje itin maža, medikai petys į petį darbuojasi po kelis dešimtmečius, atėjusieji į parodą kolegas išvydo tarsi kitomis akimis.
Mažai kas žinojo, kad Informacinių technologijų ir komunikacijos skyriaus vedėja, kompiuterių specialistė Aneta Kosinskienė po darbo aliejumi ant kartono tapo gėles, mezga raštuotus megztinius ir siuvinėja kilimėlius senovine kryželio technika. Subtilumu dvelkė kineziterapeutės Ievos Domarkaitės laisvalaikio darbeliai - pieštuku ir spalvota grafika išvinguriuotos rytietiškos mandalos. Kolegos žavėjosi gausia Naujagimių skyriaus anestezijos ir intensyviosios terapijos slaugytojos Liucijos Vinckevič-Dudoitienės drabužių dizaino eskizų kolekcija, išsiskiriančia ne tik drąsiu autorės požiūriu į madą, bet ir kruopščiu atlikimu. Buvo čia ir muziejaus ekspozicijos vertų rankomis austų senovinių lino rankšluosčių, ir šiandien itin madingų veltos vilnos papuošalų bei dekupažo technika puoštų Kalėdų eglutės dekoracijų. Ligoninės vyrai turėjo galimybę pasididžiuoti prieš kolegas medžioklės ir žvejybos trofėjais.
Ypatingą vietą parodoje užėmė knygos: solidžios monografijos, metodinė medžiaga, vadovėliai - iš viso per 140 leidinių, kuriuos per 50 ligoninės gyvavimo metų parašė ir išleido darbuotojai.

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt