PRANEŠKITE

 

 Priedas. apie korupciją

 

PRANEŠKITE:

Jei turite žinių arba pagrįstų įtarimų apie VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojo padarytas, daromas ar ketinamas daryti korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, PRANEŠKITE apie tai:

  • telefonu – (8 5)  234 38 76 (darbo dienomis – nuo 8.00 iki 16.30 val.)
  • raštu – Teisės ir dokumentų valdymo skyrius, 17 kab., Antakalnio g. 57, LT-10207, Vilnius;
  • el. paštu –  info@vmkl.lt  , l.voroneckiene@vmkl.lt 

 

Jei susiduriate su kyšininkavimu, kai gydytojas ar kitas medicinos įstaigos darbuotojas reikalauja neteisėto atlygio, PRANEŠKITE:

  • STT karštąja linija (+370 5) 266 3333 arba el. paštu: pranesk@stt.lt 
  • SAM pasitikėjimo telefonu +370 800 66004 arba el. paštu: korupcija@sam.lt  

 

Į VšĮ Vilniaus miesto klinikinę ligoninę gali kreiptis kiekvienas asmuo, neatsižvelgiant į jo pilietybę, amžių, socialinę padėtį ar kitus kriterijus. Kreiptis reikėtų tuo atveju, jei asmuo mano turįs žinių arba pagrįstų įtarimų apie sveikatos sistemos darbuotojo padarytas, daromas ar ketinamas daryti korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas. 

Korupcijos prevencijos grupė:

- Darius Taminskas, direktoriaus patarėjas, Tel. Nr. (8 5) 239 1462, el. paštas d.taminskas@vmkl.lt  

- Lina Voroneckienė, Teisės ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja, Tel. Nr. (8 5) 234 3876, el. paštas l.voroneckiene@vmkl.lt

- Violeta Radžiūnienė, vidaus medicininio audito vedėja, Tel. Nr. (8 5) 204 13 34  el. paštas v.radziuniene@vmkl.lt 

- Monika Dausinienė, teisininkė, Tel. Nr. (8 5) 210 4509, el. paštas:   m.dausiniene@vmkl.lt  

 

Kreipiantis raštu pageidautina nurodyti: 

  • vardą, pavardę;
  • gyvenamosios vietos adresą arba elektroninį paštą (atsakymui pateikti), telefono numerį (patikslinimui);
  • sveikatos sistemos darbuotojo, kurio veiksmai skundžiami, vardą, pavardę, pareigas arba institucijos pavadinimą;
  • skundžiamus veiksmus, kuriais pasireiškia korupcinio pobūdžio nusikalstama veika, taip pat vietą, laiką, aplinkybes, asmenis, galinčius patvirtinti Jūsų manymu reikšmingas aplinkybes;
  • ant voko nurodyti: Teisės ir dokumentų valdymo skyriui, VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, Vilnius, LT-10207.

 

STT informuoja, kad asmenys, duodami kyšį medikui, daro nusikaltimą pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus. 

STT atskleidžia ir tiria Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse nustatytas korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas: kyšininkavimą (225 str.), tarpininko kyšininkavimą (226 str.), papirkimą (227 str.), piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi (228 str.), tarnybos pareigų neatlikimą (229 str.) ir kitas STT įstatymo 2 straipsnio 2 dalyje įvardytas korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, kai tokių veikų padarymu siekiama ar reikalaujama kyšio, papirkimo arba nuslėpti, užmaskuoti kyšininkavimą ar papirkimą.       

VMKL atkreipia gyventojų dėmesį, kad Lietuvos Respublikos įstatymai draudžia šmeižti ar melagingai kaltinti kitą asmenį nusikaltimo padarymu. Už tokius veiksmus nustatyta baudžiamoji atsakomybė LR Baudžiamojo kodekso 236 straipsnyje. 

 STT informuoja:

Ar dovana gydytojui po atliktos operacijos – irgi kyšis?

Jei gydytojas dirba valstybės ar savivaldybės įstaigoje (poliklinikoje, ligoninėje), tokia „dovana po operacijos“ yra laikoma kyšiu. Dovana yra privataus asmens gyvenimo faktas – perduodama kitam asmeniui kokia nors proga, nenorint gauti naudos, o kyšis yra neteisėtas atlygis už kažką (veiksmą ar neveikimą tarnyboje). Taigi kyšis – įvardytas „dovana“ – lieka kyšis. Kartais manoma, kad „dovana“ yra po tarnautojo veiksmo atlikimo, o kyšis prieš veiksmo atlikimą. Tačiau tai – klaidinga nuomonė. Pavyzdžiui: jei valstybės tarnautojui ar gydytojui perduodamas brendžio butelis, 100 eurų, auksinis rašiklis ar pan. už tai, kad jis kažką padarė (padarys) „dovanotojo“ naudai, tai vis tiek bus kyšis, kad ir kaip pavadintume. O tokio pat brendžio butelio dovanojimas gimtadienio proga artimam giminaičiui, nors jis ir dirba savivaldybėje, nebus kyšis, nes tokiu atlygiu nesiekiama jokių jo veiksmų ar valios paveikimo.
Civiliniame kodekse uždrausta dovanoti ir priimti dovanas valstybės ir savivaldybių tarnautojams ir jų šeimų nariams, artimiesiems, kai toks „dovanojimas“ susijęs su jų atliekamomis tarnybos funkcijomis. Visais atvejais, kai kyla abejonių, teisingiausia pasirinkti neutraliausią elgesio variantą – nedovanoti, neperduoti vertybių, nes asmuo, kuriam atsilyginama, atsidėkojama, už darbą gauna atlyginimą.

 

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt