2019 metų Pasaulinės inkstų dienos tema - „ Sveiki inkstai visiems visur“

Kasmet visuomenei skleidžiama informacija apie inkstų ligų ir cukrinio diabeto, inkstų ligų ir hipertenzijos, inkstų ligų ir nutukimo sąsajas.

Pastaruoju metu inkstų liga sergančių žmonių skaičius visame pasaulyje didėja, inkstų ligos lengvesne ar sunkesne forma, serga 1 iš 10 gyventojų. Dažnai inkstų liga yra progresuojanti, neišgydoma, reikalaujanti visą gyvenimą trunkančios priežiūros.

2019 metų Inkstų dienos tema –„Sveiki inkstai visiems visur“. Pastaruoju metu kreipiamas dėmesys į vis dažnėjančias inkstų ligas. Lėtine inkstų liga pasaulyje serga apie 850 milijonų. žmonių, ši liga kasmet sukelia apie 2.4 milijonų mirčių visame pasaulyje ir yra viena iš 6 sparčiausiai augančių mirties priežasčių.

Dažniau pacientai serga ir ūminu inkstų pažeidimu, kasmet ši liga paveikia daugiau nei 13 milijonų žmonių visame pasaulyje. Didelę įtaką susirgti turi blogos socialinės sąlygos, skurdas, tarša, diskriminacija. Kai kuriose šalyse socialinės sąlygos įtakoja ir riboja inkstų ligų gydymo pasiekiamumą ir prieinamumą.

2019 m. Pasaulinės Inkstų dienos skleidžiama žinia: Pasaulinės inkstų dienos renginiais siekiama atkreipti dėmesį į nerimą keliantį inkstų ligų didėjimą visose šalyse. Ligos nustatymas ankstyvoje stadijoje, didelės rizikos pacientų tyrimas, gydymo garių taikymas, profilaktikos ir sveikatos priežiūros pasiekiamumo programos, prisidėtų prie inkstų sveikatos gerinimo.

Pasaulinė inkstų diena skatina skleisti informaciją, mokyti, taikyti profilaktines priemones visose pasaulio šalyse, atsižvelgiant į šalies specifiką, siekiant apsaugoti inkstų sveikatą, sumažinti sergamumą inkstų liga.

Lėtine inkstų liga gali susirgti kiekvienas, liga klastinga, nes dažnai nejuntama, nėra klinikinių simptomų, pavojinga, nes ligai progresuojant gali sukelti inkstų nepakankamumą, grėsminga nes yra dažna. Inkstų ligų klinikiniai simptomai gali būti nepastebimi arba būdingi ir kitoms ligoms: dažnas skausmingas šlapinimasis, šlapinimasis nakties metu, pakitusi šlapimo spalva drumsta ar tamsi, mažas šlapimo kiekis, paburkę paakiai, silpnumas, burnos džiuvimas, blogas apetitas, pykinimas. Šie klinikiniai simptomai būdingi daugelių ligų, todėl yra apgaulingi, kartais nepastebimi ir neįvertinami, kartais pervertinami. Tikrintis dėl inkstų ligos reikia jei pacientas serga cukriniu diabetu,  nustatytas aukštas kraujospūdis, dažnai kartojasi šlapimo takų ar pūslės uždegimai, yra ar buvo rasti akmenys inkstuose, šeimoje yra sergančių inkstų ligomis, jeigu pacientui daugiau nei 60metų, vargina krūtinės angina ar protarpinis šlubumas.

Inkstų ligai įtarti, patvirtinti ar atmesti užtenka atlikti šlapimo tyrimą: daugeliui inkstų ligų būdingi pakitimai šlapime ir kreatinino tyrimą – inkstų darbui įvertinti. Šiuos tyrimus galima atlikti pas šeimos gydytoją. Inkstų ultragarsinis tyrimas parodytų inkstų struktūros pakitimus. Nustačius pakitimus šlapimo tyrime, pakitusį kreatinino kiekį  šeimos gydytojas nusprendžia ar siųsti pacientą pas gydytoją specialistą- nefrologą.

Mūsų ligoninėje teikiamos ambulatorinės nefrologo konsultacijos, pacientams atvykusiems su šeimos gydytojo siuntimu ir užsiregistravusiems planinei konsultacijai, skubios nefrologo konsultacijos ar mokamos konsultacijos iš anksto užsiregistravus. Toliau gydytojas nefrologas sprendžia ar reikia pacientui skirti kitus sudėtingus tyrimus, tokius kaip inksto biopsiją, kompiuterinės tomografijos tyrimą, angiografijos tyrimą.

2019-03-14d. Vilniuje organizuojama konferencija „Sveiki inkstai visiems“, skirta Pasaulinei inkstų dienai pažymėti. Konferencijos programa apima inkstų ligų prevenciją, ūminį inkstų pažeidimą, pakaitinę inkstų terapiją ir kitas temas. Ši konferencija- daugelio Lietuvos nefrologų, bendrosios praktikos slaugytojų, dirbančių dializėje, kitų darbuotojų, dirbančių šioje srityje, susitikimas renginio proga, aktualių problemų nagrinėjimas ir diskusija.

Parengė  gydytoja nefrologė Elita Gruodytė

Parengta pagal: http://www.worldkidneyday.org/

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt