Previous Next

“Atlantis” stebėjimo programa Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje

“Atlantis” stebėjimo programa Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje

Beveik prieš metus VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė ir tarptautinė švietimo organizacija “Atlantis” pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Šios sutarties pagrindu yra sudaroma sveikatos priežiūros institucijos stebėjimo programa, kurios metu iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykę jaunuoliai, ketinantys rinktis medicinos studijas, turi galimybę stebėti gydytojų darbą, praplėsti savo akiratį ir mokytis. Tokios stebėjimo programos tikslas yra ne tik prisidėti prie naujos medicinos lyderių kartos švietimo tarptautiniu mastu, bet ir padėti jaunuoliams apsispręsti, kurią medicinos kryptį, specialybę pasirinkti, taip pat suteikti galimybę pamatyti praktinę medicinos studijų pusę.

Svarbu paminėti, kad medicinos studijos Lietuvoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose skiriasi. Lietuvoje po mokyklos baigimo stojama į pasirinktos aukštosios mokyklos medicinos specialybę. Tuo tarpu norėdamas tapti gydytoju Jungtinėse Amerikos Valstijose, studentas turi gauti dviejų pakopų išsilavinimą. Po mokyklos baigimo, jaunuolis turi studijuoti bendrojo tipo pirmosios pakopos studijas ir mokymosi eigoje rinktis pasirenkamuosius dalykus, kurie ir formuoja būsimą specialybę pasirinktame universitete. Po ketverių metų gavęs diplomą, jis tęsia tam tikros suformuotos specialybės, šiuo atveju – medicinos, studijas. Dėl šios priežasties, būsimiems medicinos studentams iš Jungtinių Amerikos Valstijų, dar studijuojantiems bendrojo tipo studijas, stebėti ligoninės ir jos gydytojų darbą yra labai naudinga. Remiantis organizacijos patirtimi galima teigti, jog nepaisant gana ryškių Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų sveikatos priežiūros sistemų skirtumų, jaunuoliams ligoninėje stebėjimo metu įgyta patirtis ar sutikto gydytojo autoritetas daro reikšmingą įtaką jų ateities pasirinkimams.

Šią vasarą Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje vyks aštuonių savaičių (keturios grupės po dci savaites) stebėjimo programa. Gydytojų darbo stebėjimas vyks keturias  dienas per savaitę po penkias valandas per dieną.

Vakar Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, jau gegužės 27 dieną prasidėsiančios stebėjimo programos, susėdo aptarti VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai, abdominalinės chirurgijos gydytojas Eduardas Pabarčius, Vidaus ligų klinikos vadovė profesorė Danutė Kalibatienė ir programos „Atlantis“ Lietuvoje koordinatorė Ieva Rinkevičienė. Susitikimo metu buvo aptarti ligoninės klinikos ir skyriai, kuriuose bus vykdoma stebėjimo programa, išsakyti abipusiai lūkesčiai ir pastebėjimai.

Švietimo organizacija “Atlantis” savo veiklą tarptautiniu mastu vykdo jau dešimt metų. Organizacijos misija – aprūpinti ateinančias kartas medicinos lyderiais, kurie entuziastingai siektų dirbti pagal pašaukimą bei stiprinti sveikatos priežiūros specialistų ryšius tarptautiniu mastu. Pagrindinė būstinė yra įsikūrusi Vašingtone, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šiuo metu organizacija “Atlantis” bendradarbiauja su daugiau nei šešiasdešimt valstybinių ir privačių ligoninių, tarptautines sveikatos priežiūros institucijų stebėjimo programas organizuoja vienuolikoje Europos ir Pietų Amerikos šalių. Turime pasidžiaugti, jog Europos šalių tarpe yra ir Lietuva, vienintelė Baltijos šalių atstovė, šiais metais, su Vilniaus miesto klinikine ligonine priešakyje.

Daugiau apie programą “Atlantis”:

https://atlantisglobal.org/, https://www.facebook.com/AtlantisFellowship/

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt