VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės bendruomenės atstovų kreipimasis į Gitaną Nausėdą

VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės bendruomenės atstovų kreipimasis į Gitaną Nausėdą, Saulių Skvernelį, LR Vyriausybę, Aurelijų Verygą, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministeriją, Lietuvos Respublikos Seimą, Remigijų Šimašių, Vilniaus miesto savivaldybę, LRT, 15min, TV3 televizija, LNK TV, DELFI.lt, lrytas.lt, Laisvės TV

Itin skaudina iš išorės, įvairiausių tarnybų, žurnalistų bei visuomenės narių socialiniuose tinkluose platinama netiksli bei neteisinga informacija apie situaciją Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Tuo metu, kai pandemijos protrūkis visame pasaulyje pagaliau atkreipė dėmesį ir iššaukė taip trūkstamą deramą pagarbą medicinos darbuotojams, mūsų ligoninėje jau antra savaitė tvyro įtampa ir nerimas, kuriuos sukelia negatyvus požiūris į mūsų darbą.

„ Atstovaudamas Urologijos skyrių, galiu drąsiai teigti – tiek skyriaus vedėjas, tiek vyresnioji slaugos administratorė deda visas pastangas, reguliuodami darbuotojų srautus, asmens apsaugos priemonių užtikrinimą darbuotojams. Skyriaus darbuotojai, nuo valytojų iki gydytojų, rimtai žvelgdami į COVID grėsmę, naudoja visas apsaugos priemones, seka epidemiologų rekomendacijas, siekdami apsaugoti pacientus ir vieni kitus bei šeimos narius, teikdami aukščiausio lygio urologines paslaugas. Ypač skaudina kolektyvo viduje atsirandančios paskalos ir šmeižtai, kuriais, mano nuomone, siekiama maskuoti savo sąmoningumo trūkumą, nekompetenciją, permetant atsakomybę aplinkiniams, administracijai ir pan.“ – gyd. Žydrius Karvelis, Urologijos skyrius, Lietuvos gydytojų sąjungos Vilniaus raj. filialo sekretorius.

„Pirmosiomis pandemijos dienomis, neslėpsiu, jautėme įtampą dėl baimės ir nežinojimo. Tačiau ilgainiui dirbti sklandžiai, kliūčių nebeliko. Kasdien, atėjus į darbą, gauname paketus su asmeninėmis apsaugos priemonėmis, tokiomis, kokių reikalaujama pagal darbo specifiką. Galiu pasigirti, kad turime skyriaus viber grupę, kurioje išsyk dalinamės naujienomis, vyresnioji supažindina su naujausiais įsakymais ar informacija. Kadangi dirbu GIMDYMO skyriuje, o, kaip žinia, nauja gyvybė atėjimui laiko nesirenka, darbo intensyvumas praktiškai nepasikeitęs. Visos atvykusios nėščiosios ar gimdyvės tiriamos dėl COVID-19, kol gaunamas atsakymas, užtikrinamos vienvietės palatos. Svarstoma sugrąžinti vyrų ar kitų lydinčių asmenų dalyvavimą gimdyme, gavus leidimą. Beje, kelissyk per savaitę stebime video pranešimus, kuriuose direktorius pateikia naujausią informaciją ir, kaskart, dėkodamas mums už darbą, ragina nepasiduoti.“ – gyd. Viktorija Navickiene, Akušerijos ir ginekologijos skyrius, Lietuvos gydytojų sąjungos Vilniaus raj. filialo pirmininkė.

„Ne paslaptis, kad dešimtmečiais mūsų ligoninės materialinė pusė nebuvo ištaiginga. Trūko medicininės įrangos, inventoriaus, dalis patalpų iki šios dienos atrodo labai vidutiniškai. Neįmanoma per porą metų užvesti to, kas stagnavo tiek ilgai. Ne personalo tai kaltė. Ir ne visai pilnai – administracijos. Ir tik reikia stebėtis ir džiaugtis, kad šio protrūkio metu, situacija valdoma tinkamai, COVID-19 židinys neplinta į kitus skyrius ir korpusus – manau, tai parodo pavyzdinę darbuotojų discipliną ir sąmoningumą, laikantis epidemiologinių reikalavimų. Ne šiuo metu dirbantys medicinos darbuotojai projektavo ir statė šią ligoninę ir planavo numatomus pacientų judėjimo srautus. Ne medikai sukūrė koronavirusą. Gi dirbti ypatingo visuomenės spaudimo sąlygomis, tenka būtent mums. Įsitikinęs, kad židinys greit bus suvaldytas. Kviečiu būti supratingiems ir pakantiems. Ačiū, kad atjaučiate gydytojus, o ypač – slaugytojas, jų padėjėjas, betarpiškai dirbančias su mūsų pacientais“, - Edmundas Starolis, Urologijos sk. vedėjas, VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Gydymo Tarybos pirmininkas.

„Labai skaudu girdėti, kad per žiniasklaidą akcentuojama, kad ligoninėje nesilaikoma darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų reikalavimų. Tai netiesa. Parengti darbuotojų aprūpinimo asmeninėmis apsaugos priemonėmis nuostatai, kiekvienam darbuotojui užpildyta asmeninių apsaugos priemonių išdavimo kortelė, darbuotojai pilnai aprūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis ir apmokyti, kaip saugiai jas naudoti. Padalinių vadovai apmokyti ir atestuoti saugos ir sveikatos klausimais, o darbuotojai instruktuoti.“ – Danutė Žilinskienė - Brukštaitė, Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėja.

„Aš, kaip Vaikų ligų klinikos darbuotoja nuoširdžiai išgyvenu dėl susidariusios padėties. Manau, kad administracijos veiksmai šioje sudėtingoje situacijoje buvo adekvatūs. Buvo laikas, kai iš Vyriausiojo operacijų vadovo girdėjom, kad visko yra, visko užtenka, nors asmens apsaugos priemonės buvo išduodamos labai šykščiai. Dabar visko yra pakankamai, ir kiekvieno darbuotojo asmeninis rūpestis yra jas tinkamai naudoti, rūpinantis aplinkiniais. Kaip Vaikų priėmimo – skubios pagalbos, intensyviosios terapijos ir konsultacijų skyriaus vedėja jaučiu atsakomybę už savo personalą, visada kartu su skyriaus vyresniąja slaugos administratore rūpinamės, kad visi turėtų asmens apsaugos priemones ir jas tinkamai dėvėtų. Kaip Gydytojų sąjungos narė nuoširdžiai tikiu, kad vidines problemas mes galime išspręsti tariantis, su administracija, tačiau stebint tokio masto puolimą, turiu pareigą liudyti apie dideles ligoninės direktoriaus pastangas spręsti susidariusias problemas, valdyti situaciją, taikantis prie kasdien besikeičiančių teisės aktų, sprendimų, nurodymų, įsakymų. Kaip Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja manau, kad tik vieningai, padėdami vieni kitiems mes galim išsaugoti didelio kolektyvo bendrystę. Šiuo sunkiu metu mes kiekvienas esam svarbūs, ką girdim iš ligoninės direktoriaus periodinių video pranešimų. Labai norėčiau, kad pasibaigus pandemijai ir karantinui, galėtume pasidžiaugti, kad esame patikima ir stipri komanda.“ - Goda Cibulskiene, Vaikų priėmimo – skubios pagalbos, intensyvios terapijos ir konsultacijų skyriaus vedėja, Lietuvos gydytojų sąjungos narė.

„ Medicinos darbuotojus žiniasklaida yra pavertusi "mirtį platinančiais padarais". Mūsų šalinasi kolegos, pažįstami. Mes, medikai, ateiname į darbą - ten kur žmonės kreipiasi dėl negalavimo, karščiavimo ir panašių problemų, t.y. - dirbame susirgimų židinyje. Mes medikai - patys suinteresuoti saugotis, apsaugos priemones turime ir saugomės. Grįžtame namo - pas savo artimuosius, vaikus, tėvus ir nenorime jų užkrėsti. Mes neplatiname viruso, mes bėgame ir saugomės nuo jo. Jeigu nežinau - klausiu, aiškinuosi, domiuosi kaip saugotis, kokio lygio apsaugos... Ir nesusitinku su savo draugais, bičiuliais, kolegomis. Aš žinau, kaip apsisaugoti nuo paciento, bet apsisaugoti nuo užsikrėtusio kolegos sudėtingiau. Todėl, kad ir kaip bebūtų gaila, kartu nebesėdime, nebevalgome ir negeriame kavos,“ – dr. Vaiva Karpaviciene, COVID-19 skyriaus vedėja.

„Antra savaitė gąsdinamas visas ligoninės kolektyvas prokuratūra per radiją, televiziją. Darbuotojai šokiruoti nuo tokio, psichiką traumuojančio tikrintojų gąsdinimo, didėja jų sergamumas aukštu kraujospūžiu, aritmijomis, auga psichiatro konsultacijų poreikis. Prisimenami laikai, kai buvo organizuotos "daktarų bylos", ieškant atpirkimo ožių. Samdomi šimtai psichiatrų į pagalbą medikams. Pažiūrėkit į kitas pasaulio valstybes, ar taip elgiamasi su kovojančiais pirmose linijose?“ - dr. Mykolas Biliukas, Kardiologijos skyriaus vedėjas.

„Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje visi darbuotojai dirba laikydamiesi Sveikatos Apsaugos Ministro nurodymų ir algoritmų, naudodamiesi visas numatytas apsaugos priemones, kurių šiuo metu yra pakankamai. Visi darbuotojai nuoširdžiai rūpinasi ligonių, kolegų ir savo sveikata. Ar Sveikatos Apsaugos ministerijos algoritmai yra pakankami, kad 100 procentų galėtumėme išvengti užsikrėtimo COVID 19 virusu, turbūt niekas negali atsakyti. Vien kaltinimai, kad vieni dirba gerai, o kiti blogai, problemų nesprendžia.“ - Alternatyviosios medikų sąjungos pirmininkas gyd. Dainius Budrys.

Mums , dirbantiems ligoninėje, yra keliami aukščiausi reikalavimai tiek profesine, tiek moraline prasme. Tikimės, kad atsakingų institucijų, vykdančių kontrolę bei žiniasklaidos atstovams, kolegoms, pacientams ir jų artimiesiems, galioja tie patys žmogiškumo principai.

 

Pagarbiai,
Viktorija Navickienė
Goda Cibulskienė
Žydrius Karvelis
Vaiva Karpavičienė
Edmundas Štarolis
Mykolas Biliukas
Dainius Budrys
Danutė Žilinskienė

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt