2023.05.05 - Tarptautinę akušerių dieną Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – buvusių gimdyvių padėkos kolektyvui

 

Tarptautinę akušerių dieną Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – buvusių gimdyvių padėkos kolektyvui

Kiekvienais metais gegužės 5-ąją pasaulyje minima Tarptautinė akušerių diena.

Minėti ją Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – ne vienerių metų tradicija.

„Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinika yra viena svarbiausių akušerijos ir ginekologijos gydymo bei mokymo padalinių Vilniaus regione.

Čia prižiūrimos nėščiosios ir gimdyvės, suteikiama pagalba naujagimiams, veikia Ginekologijos skyrius su Dienos chirurgijos stacionaru. Kasmet  ligoninėje gimsta apie 10 procentų visų Lietuvos naujagimių.

Mūsų ligoninėje dirba aukščiausios kvalifikacijos akušeriai ginekologai, neonatologai, akušerės, naujagimių slaugytojos reanimacijai ir intensyviajai terapijai. Tai kolektyvas, turintis daugiametę praktiką ir gerą patirtį. Jeigu pageidaujate gimdyti aplinkoje, panašioje į Jūsų namus – mes pasirengę tokią aplinką Jums sukurti. Jus sups rūpestinga priežiūra nuo pirmojo apsilankymo iki gimdymo ir vėliau, sugrįžus su kūdikiu į namus“, - sako ligoninės direktorė dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė. 

Direktorė pabrėžia, kad naujagimių skyriuje gydomi labai maži, neišnešioti, didelės rizikos, sunkiai sergantys naujagimiai iš Vilnius ir kitų Lietuvos vietų. Šiame skyriuje gimė ir buvo sėkmingai gydyta mažiausia Lietuvos naujagimė Rasa Marija, svėrusi vos 450 gramų, du iš keturių sėkmingai į pasaulį atėjusių ketvertukų. Čia gimė ir pats didžiausias Lietuvos pilietis, kuris svėrė 6 kilogramus 800 gramų.

„Kolektyvas tiesiog nuostabus, mes pasijutome tarytum apsupti šeimos - Jūsų profesionalumas, empatija ir patirtis neturi lygių. Mūsų neišnešiotukė gavo geriausią priežiūrą, kokios mes galėjom prašyti“, –  savo patirtimi ir pojūčiais dalijasi neišnešioto naujagimio mama Karina.

Nuo paskaitų nėščiosioms iki modernios naujagimių priežiūros

Medikai džiaugiasi, kad šeimos, besilaukančios kūdikių, labai domisi ir aktyviai dalyvauja Akušerijos ir ginekologijos klinikų specialistų kas mėnesį organizuojamose mokymuose nėščiosioms apie žindymą bei naujagimių priežiūrą. „Mokymai iliustruojami vaizdine medžiaga, atsakoma į visus iškilusius klausimus. Būsimosioms gimdyvėms parodomi gimdymo kambariai, pogimdyminės palatos, supažindinama su aplinka, kurioje atkeliaus į pasaulį jų mažylis. Nėščiosioms pristatoma visa veiksmų eiga, joms atvykus gimdyti: kada guldoma į gimdymo kambarį, kiek laiko po gimdymo jame lieka, kada perkeliama į pogimdyminę palatą. Į mokymus nėščiosios gali ateiti su vyrais“, – aiškina Akušerijos ir ginekologijos klinikos vedėjas gydytojas akušeris ginekologas Ričardas Daunoravičius.

Būsima mama Roberta pastebi, kad mokymai „Naujagimio priežiūra“ yra informatyvūs, paskaitos medžiaga aiški, pateikiami tikslūs atsakymai į visus iškilusius klausimus.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gimdymo skyriuose nėščiosios ir gimdyvės prižiūrimos bei gydomos taikant pačius pažangiausius metodus. Jeigu reikia, , atliekamos visos sudėtingiausios chirurginės intervencijos bei akušerinės operacijos, o esant komplikuotam nėštumui, pagalba teikiama   Akušerijos patologijos skyriuje Pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, Akušerijos ir ginekologijos klinika gali priimti visas gimdyves ir teikti joms visas reikiamas gydymo paslaugas.

Ypatingas dėmesys skiriamas ir naujagimiams. „Nuo 2019 metų Naujagimių skyriuje, pirmą kartą Lietuvos gimdymo stacionare, pradėtas naudoti naujas inovatyvus diagnostikos metodas  naujagimių plaučių elektrinio impedanco tyrimas specialiu monitoriumi. Šio  monitoriaus pagalba galima geriau įvertinti naujagimių plaučių būklės oringumą, stebėti jo pokyčius pirmomis gyvenimo valandomis ir, esant reikalui, parinkti saugiausią gydymo metodą.  Tyrimas yra neinvazyvus ir saugus naujagimiui, nereikia keisti naujagimio optimalios aplinkos“, – apie išskirtinį diagnostikos būdą pasakoja Naujagimių skyriaus vedėja dr. Violeta Drejerienė.

Tarptautinę akušerių dieną į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę padėkoti ir pasveikinti atvyko televizijos laidų vedėja  Beata Nicholson ir atlikėja Eglė Keturkė.  Abi moterys gimdė čia ir tas akimirkas prisimena dėkingumo kupinomis širdimis. „Šiandien esu čia, nes noriu padėkoti išskirtinai jums. Prieš septynis metus ir prieš du su puse, jūs padėjote ateiti į pasaulį dviem nuostabiems vaikams. Ačiū Jums, kad jūs kiekvieną dieną prisidedate prie stebuklo. Prie stebuklo kuris moko, įkvepia ir džiugina mus. Ir tikriausiai, mažiausiai, ką galiu šiandien padovanoti, tai dainas jums“, - sakė Eglė Keturkė. Jai antrino ir nuoširdumo ašarą braukdama Beata Nicholson, pasveikinti gerbiamų akušerių atvykusi tiesiai iš oro uosto: „Jūs visos ir visi esate menininkai. Jūs esate kartu su mamomis ir tėčiais tuomet, kai jie patiria patį didžiausią gyvenimo stebuklą. Didelis ačiū jums“.

Direktorė dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė dėkojo Akušerijos ir ginekologijos klinikos kolektyvui: „Gimties stebuklas nepalieka abejingų. Tą ypatingą gimdyvei ir visai šeimai akimirką, jūs esate šalia. Padedate, pamokote, palaikote, pasirūpinate. Dažnai lydite šeimą dar iki gimdymo – vedate paskaitas, bendraujate su būsimais tėvais, prisidedate jiems besiruošiant tėvystei. Jūsų profesija išskirtinė – turite neįkainojamą progą dalyvauti užgimstant žmogui, stebėti ypatingo jautrumo akimirką, būti drauge, kai rieda džiaugsmo ašaros, kai išsigandusios akys ieško paguodos bei atramos. Tenka stebėti ir sunkias akimirkas, kada prireikia ypatingos savitvardos, profesionalumo ir stiprybės. Dėkoju, kad atliekate nelengvą, tačiau tokį prasmingą darbą, ir linkiu, jog ta šiluma, atjauta, supratingumas, kurį dalijate gimdyvėms, mamoms, kūdikiams, šeimoms jums grįžtų gražiausiais padėkos žodžiais, padiktuotais širdies“.

 

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt