2020 12 10. Savanorių pagalba ligoninei liejasi tarsi banga

Gruodžio 10 d. ryto duomenimis Vilniaus m. klinikinėje ligoninėje yra gydomi 212 pacientų, sergančių COVID-19 liga.

Kai pradėjo trūkti  medicinos personalo, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės administracija kreipėsi į Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto, Vilniaus kolegijos studentus, kitų gydymo įstaigų darbuotojus. Ir šiandien VšĮ Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje kovidiniuose skyriuose dirba  dvi studentės etate iš VU bei 18 savanorių slaugytojų padėjėjų iš VIKO – 5 studentai atlieka savanorišką praktiką, 8 įdarbinti.

Kartu su Vilniaus m. savivaldybe bei Santarų klinikomis, kaip organizuojančia įstaiga Vilniaus apskrityje, buvo ieškoma papildomo personalo, kreipiantis į poliklinikų darbuotojus. Šiai dienai yra pasirašytos 26 trišalės sutartys ir mūsų ligoninėje dirba 6 gydytojai, 18 bendrosios praktikos slaugytojų ir dvi slaugytojų padėjėjos iš Antakalnio, Karoliniškių bei Šeškinės poliklinikų.

Pritrūkus valytojų, maisto išdavėjų, taip pat kreipėmės tiek į maitinimo, tiek į ugdymo įstaigų darbuotojus ir tikrai atsiranda norinčių jungtis prie mūsų ligoninės komandos, kovojančios su COVID-19. Kai reikia fizinės jėgos, kreipiamės į Lietuvos šaulių sąjungos narius, kurie greitai, koordinuotai atlieka tikrai nelengvus darbus.

Susirgimų ir mirčių skaičiui didėjant, medicinos įstaigose taip pat didėja įtampa ir nuovargis. Medicinos darbuotojai irgi yra tik žmonės. Kartais atrodo, kad jie daro daugiau nei gali. Ir kai dalis visuomenės vis dar nepripažįsta viruso egzistavimo, o medicinos personalui tenka kiekvieną dieną, kiekvieną naktį kovoti dėl gyvybių išsaugojimo, kita dalis visuomenės iniciatyviai dalijasi gerumu. Kartais net atrodo, kad užlieja gerumo banga. Skambina pavienės vyresnio amžiaus moterys, siūlydamos iškepti pyragėlių Kalėdoms pvz. Reanimacijos ar intensyvios terapijos skyriuose dirbantiems. Įvairios įstaigos ir visuomeninės organizacijos organizuoja įvairias medikų palaikymo akcijas, verslo atstovai bei Vilniaus m. savivaldybė perka ir dovanoja ligoninei trūkstamą medicinos įrangą ir pan. Tik reikia suprasti, kad tiek savanoriška pagalba, tiek įvairi parama net ir šioje įtemptoje situacijoje, geriausiai padeda, kai ji yra organizuota ir koordinuota. Todėl, pasinaudodami proga, norinčius kaip nors prisidėti, prašome kreiptis į atsakingus mūsų įstaigos darbuotojus: dėl darbo kovidiniuose skyriuose – į Personalo skyrių, dėl savanoriško darbo medicinos personalo komandos gretose kovidiniuose skyriuose -  į vyriausiąją slaugos administratorę, dėl paramos ar kitų iniciatyvų – į ryšiams su visuomenę specialistę. Visiems kitiems sakome – laikykitės visų rekomendacijų, venkite viešų susibūrimų ir taip jūs tikrai palengvinsite medicinos įstaigų bei jose įtemptai dirbančiųjų darbą.

Vienas iš daugybės siužetų apie medicinos įstaigų darbuotojų kasdienybę

 

 

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt