2023-06-20. Vasaros pavojai vaikams: gydytoja pataria, į ką atkreipti dėmesį

Vaikai nekantriai laukia vasaros, kai už lango šilta, dienos ilgos ir į valias įvairiausių pramogų lauke. Šiuo metų laiku mažiausiai norisi galvoti apie ligas, o juo labiau – gydymąsi ligoninėje. Pasak Vilniaus miesto klinikinė ligoninės 2-ojo Vaikų ligų l.e.p. skyriaus vedėjos Živilės Makselienės, ištisus metus metus vaikai serga viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų ligomis, tačiau vasarą stebimas šių susirgimų mažėjimas.

Kuo dažniausiai vaikai serga vasarą?

„Vasarą dažniau pasireiškia virusinės bei bakterinės kilmės ligos (kaip salmoneliozė, kampilobakteriozė dėl netinkamai laikytų ar nepakankamai termiškai apdorotų maisto produktų), žarnyno infekcijos, dehidratacijos požymiai (nudegimai saulėje, šilumos smūgis), daugėja alerginių reakcijų tiek maisto produktams (didžiulis uogų ir vaisių pasirinkimas), tiek vabzdžių įkandimams. Šiltuoju metų laiku ūmėja erkių platinamos ligos - Laimo liga ar labai pavojingas erkinis encefalitas.  Žymiai padaugėja traumų – tiek sausumoje, tiek vandenyje. Paaugliai turi daugiau laisvo laiko, o ir šiltas oras vilioja, todėl padažnėja apsinuodijimai alkoholiu bei narkotinėmis medžiagomis,“ – vardija vaikų ligų gydytoja Živilė Makselienė.

Ligoninėje pakalbintos pacientų mamos pasakoja savo istorijas.

2 metukų Hario mama, Indrė, pasakoja, kad mažylis pradėjo karščiuoti, skaudėjo kakliuką, buvo silpnas: „Temperatūra staigiai kilo iki 40 ir daugiau. Nelaukėme ilgai, važiavome į ligoninę pagalbos, medikai nustatė streptokoką, paskyrė gydymą, tikimės, greitai pasveiksime ir ilgai ligoninėje neužsibūsime“,  Kol Indrė kalbėjo su mumis, mažylis Haris, jau pasijutęs geriau, labai godžiai valgė sriubytę, šypsojosi, tarsi patvirtindamas mamos žodžius – greitai važiuosime namo.

4 metukų Artiomo mama, atvykusi su karščiuojančiu vaiku, sako, kad sūnus irgi buvo pradėjęs vemti, temperatūrą pavykdavo numušti tik porai valandų. Skyrus reikalingą gydymą, Artiomas pasijuto geriau, tačiau atrastą bakteriją ir sukeltas pasekmes dar reikia gydyti.

Gydytoja kviečia ir vasarą neprarasti budrumo, o prireikus kreiptis pagalbos.

Gydytoja Živilė Makselienė sako: „Vaikų ligų gydytojų pacientai yra nuo 28 dienų iki 18 metų, todėl labai svarbus dėmesys kiekvienai amžiaus grupei. Mažiesiems pacientams yra labai pavojingas skysčių netekimas dėl vėmimo, viduriavimo, saulės ir per didelės šilumos. Todėl visais šiais atvejais labai svarbu užtikrinti pakankamą skysčių kiekį, pasirūpinti, kad saulėje vaikai būtų su galvos apdangalais bei tinkamai aprengti. Būtina stebėti vaikus šokinėjant ant batutų, važiuojant dviračiu, paspirtukais, kitomis priemonėmis, būnant vandens telkiniuose. Norint išvengti erkinio encefalito, tėvams reikėtų prisiminti apie skiepus, kruopščiai apžiūrėti vaikus po pasivaikščiojimo miške ar žaidimo pievoje. Su didesniais vaikais reikėtų pasistengti daugiau laiko leisti kartu, nepamiršti jiems rodyti daugiau dėmesio, padiskutuoti apie rūkymo, narkotinių medžiagų, alkoholio žalą“.

Ligoninės direktorė dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė primena,

kad Vilniaus miesto klinikinės ligoninės

Vaikų ligų skyriuose tiriami, gydomi ir konsultuojami vaikai nuo 1 mėn. iki 18 metų amžiaus, sergantys įvairiomis kvėpavimo organų ūminėmis bei lėtinėmis ligomis (laringitas, epiglotitas, bronchitas, plaučių uždegimas, bronchų astma, cistinė fibrozė, bronchektazinė liga, bronchopulmoninė displazija, įgimtos kvėpavimo takų anomalijos). Be to, sergantys įgimtomis ir įgytomis širdies ligomis, endokrinologinėmis ir virškinamojo trakto ligomis sergantys mažieji pacientai. Tiriami bei gydomi vaikai, turintys viršsvorį, teikiama pagalba ūminių apsinuodijimų atveju.

„Mūsų ligoninėje visą parą teikiama būtinoji pediatrinė pagalba, hospitalizuojami ligoniai planine bei ekstra tvarka, teikiamos ambulatorinės konsultacijos. Naudojame pažangiausias technologijas, atliekame įvairiapusį vaiko ištyrimą, taikome šiuolaikinius gydymo metodus. Ligų diagnostikai taikomi modernūs bakteriologiniai, virusologiniai ir imunologiniai tyrimo metodai,“ – dėsto dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

7 metų Adrijos mama Asta, pakalbinta Vaikų ligų skyriuje atvažiavo  su dukrele į ligoninę, nes mergaitė sirgo kelias dienas. Buvo aukšta temperatūra, šeimos gydytoja nustatė anginą, paskyrė antibiotikus. Adrija, po antros antibiotikų gėrimo dienos pradėjo vemti. Buvo skysčių trūkumas. Jau besigydant ligoninėje, paaiškėjo, kad mergaitė serga ir stomatitu, prasidedančiu plaučių uždegimu. – kalba Asta. Adrija labai laukia atostogų prie jūros, ir abi su mama tikisi, kad prižiūrima nuoširdžių ir rūpestingų medikų, greitai pasveiks, o suplanuota kelionė įvyks.

Nors vasarą ir labai nesinori sirgti, o juo labiau gydytis ligoninėje, esant ryškiam skausminiam sindromui, aukštam karščiavimui, traukuliams, dusuliui, dehidratacijos, alergijos požymiams, kai vaikas pasidaro vangus ar apsinuodija, gydytoja Živilė Makselienė ragina nedelsti ir kreiptis į gydymo įstaigą, kur bus suteikta visa reikalinga, savalaikė ir profesionali pagalba.

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt