2023.06.28. Kad nesprogtų viduje tiksintis uždelsto veikimo sprogmuo:  inkstų ir šlapimo takų akmenligės gydymas

Šiandien Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje žiniasklaidos atstovams buvo atvertos durys, kad kuo daugiau žmonių pamatytų, kaip atliekama ekstrakorporinė inkstų akmenų litotripsija. Ligoninės direktorė dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė, procedūrą atlikęs gydytojas urologas Marius Anglickis bei pacientas, kuriam buvo atliekama ši procedūra, atsakė į žurnalistams kilusius klausimus bei plačiau papasakojo apie inkstų bei šlapimo takų akmenligę, jos simptomus, diagnozavimą, gydymo būdus ir konkrečią procedūrą.

Litotripsija – tai šiuolaikiškas, organizmą tausojantis, neinvazinis (be skalpelio), saugus ir efektyvus inkstų ir šlapimo takų akmenligės gydymo būdas. 90 proc. pacientų, kuriems buvo diagnozuoti akmenys inkstuose ar šlapimtakiuose, gali būti sėkmingai gydomi ekstrakorporinės litotripsijos būdu.

„Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje Urologijos skyriuje gydoma labai daug akmenlige sergančių pacientų, todėl čia yra sukaupta neįkainuojama patirtis gydant įvairaus tipo ir dydžio šlapimo takų akmenis. Esame viena pirmųjų įstaigų Lietuvoje, kur pradėtos taikyti neinvazinis inkstų akmenligės gydymo metodas – esktrakorporinė litotripsija. Tai darome jau daugiau nei 20 metų. Per tą laiką sėkmingai pagydyti tūkstančiai pacientų. Net Europoje yra labai mažai centrų, kuriuose būtų atlikta tiek daug šių procedūrų bei sukaupta tokia patirtis,“ – pasakoja ligoninės direktorė dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė. Anot direktorės, šios procedūros kaina siekia iki 1,5 tūkstančių eurų, ją visiškai dengia valstybė.

Ekstrakorporinės litotripsijos būdu skaldomi šlapimo takuose susidarę akmenys be chirurginės invazijos. Tokių procedūrų Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atliekama apie 1000 per metus. Specialaus prietaiso generuojamos ultragarso bangos yra sukoncentruojamos į nedidelį inkstų akmenį ir jis suskaldomas į smulkius fragmentus. Tam nereikia narkozės, o pacientas junta tik nestiprų stuksenimą šone.IMG_3054_copy_copy.jpg

Pacientai, kuriems teko išgyventi inkstų akmenligės priepuolį, sako, kad šio skausmo net neįmanoma lyginti su kitais skausmais. „Labai dažnai pacientai nieko nežino apie inkstuose tiksinčias uždelsto veikimo bombas. Tik vidury nakties pažadinęs nepakeliamas skausmas leidžia suprasti, kad prasidėjo inkstų akmenligės priepuolis. Pats geriausias būdas išvengti nemalonių siurprizų – reguliari sveikatos patikra ir pilvo organų echoskopija. Inkstuose nustačius nedidelį akmenį galima pabandyti jį „ištirpinti“ medikamentinėmis priemonėmis. Jei inksto akmuo didesnis ir yra iki 1,5 cm dydžio, tuomet geriausia jį pabandyti susmulkinti į nedidelius gabalėlius skaldant specialiu, neinvaziniu prietaisu – esktrakorporiniu litotriptoriumi. Jei akmuo labai kietas ir sunkiai suskyla, tuomet prireikia kelių ar net daugiau bandymų,“ – sako Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytojas urologas Marius Anglickis.

Vilnietis Leonid, kuriam šiandien jau trečią kartą buvo atliekama ekstrakorpotinė inkstų akmenų litotripsija, pasakoja, kad šiai procedūrai į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę jis atvyksta jau trečią kartą. Kai, prieš pusantrų metų, dėl kitų priežasčių vyras apsilankė pas urologą, o šis jam atliko echoskopiją ir atrado 1 cm akmenį, Leonid suprato, kokie skausmai jį kankina. Tuomet gydantis gydytojas pasiūlė skaldyti akmenį lazeriu, tačiau pacientas pasirinko litotripsiją dėl paprastos priežasties: „Aš nenorėjau jokių invazinių procedūrų. O šios procedūros metu viskas labai paprasta, pats nueinu iki operacinės ir pats, savo kojomis, iš jos išeinu ir, jau tą pačią dieną, keliauju namo.“IMG_3622_copy.jpg

 

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt