2023.07.11 Prieširdžių virpėjimas gali neturėti simptomų: Vilniaus miesto klinikinės ligoninės kardiologės Loretos Mikšėnaitės patarimas padės atpažinti ligą

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja kardiologė Loreta Mikšėnaitė patarė, kaip laiku pastebėti prieširdžių virpėjimą ir užkirsti kelią ligos komplikacijoms.

Prieširdžių virpėjimas – tai ritmo sutrikimas, kai prieširdžiai susitraukinėja chaotiškai ir dėl to sutrinka visos širdies veikla, nes ji ima susitraukti neritmiškai ir mažiau efektyviai. Dėl to prieširdyje gali susidaryti kraujo krešulių, kurie gali nukeliauti į smegenis, kojų arba žarnyno arterijas ir sukelti galvos smegenų insultą, kojų ar žarnų išemiją, net gangreną.

Nustatyta, kad prieširdžių virpėjimą turintiems žmonėms gresia 5 kartus didesnė rizika patirti insultą. Kai prieširdžių virpėjimo priepuolis žmogų ištinka pirmą kartą, dažniausiai jis pajaučia diskomfortą krūtinėje ar neritmišką širdies plakimą. Širdis „vartaliojasi“, „dreba“, kai kurie sako, kad burbuliuoja kaip verdantis puodas, pastebėjo L.Mikšėnaitė ir pabrėžė, svarbu širdies ritmą atstatyti per 48 valandas.

Visą tekstą slaitykite čia: https://www.lrytas.lt/sveikata/ligos-ir-gydymas/2023/07/10/news/klastinga-sirdies-liga-mirties-tikimybe-padidina-3-kartus-kardiologe-pasake-kaip-ja-atpazinti-laiku-27616039

DĖL PLANINĖS ŠIRDIES RITMO ATSTATYMO PASLAUGOS

Siekdami užtikrinti efektyvią bei savalaikę pagalbą Vilniaus miesto pacientams, kuriems reikalinga planinė širdies ritmo atstatymo procedūra, VŠĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė (toliau – VMKL) informuoja, jog Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono gyventojai, gavę kardiologo, šeimos gydytojo ir vidaus ligų gydytojo, tokiai procedūrai gali kreiptis į specialų skyrių VMKL – 2-Kardiologijos skyrių (Antakalnio g.124, Vilnius).

Pacientų registracija planiniam ritmo atstatymui vykdoma tel. 8 (5) 2743861.

Atmintinė Vilniaus rajono ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų specialistams - kardiologams, šeimos gydytojams ir vidaus ligų gydytojams paciento paruošimui ir siuntimui planiniam ritmo grąžinimui, esant persistuojančiam prieširdžių virpėjimui:

1. Nepertraukiamas ne vitamino K geriamųjų antikoaguliantų vartojimas ne mažiau negu 21 dieną ir tęsiamas iki procedūros atlikimo ir po jos. Jei pacientas vartoja vitamino K antagonistus- 4 savaites iš eilės dokumentuotas INR 2-3 ribose. Paskutinis tyrimas atliktas per 24 val. iki hospitalizacijos.

2. Atlikti tyrimai (ne senesni negu 2 savaičių): bendras kraujo tyrimas, K, Na, kreatininas, gliukozės arba glikuotas hemoglobinas, sergantiems cukriniu diabetu. TTH tinka ir iki 3 mėnesių.

3. EKG (elektrokardiograma).

4. Kardioechoskopija (tinka iki 1 metų laikotarpio).

5. Išrašytas elektroninis siuntimas, kuriame aprašyta anamnezė, aukščiau nurodytų tyrimo duomenys, taikytas gydymas.

6. Pacientas planiniam ritmo atstatymui turi atvykti nevalgęs, tačiau išgėręs rytinius vaistus (išskyrus priešdiabetinius) užsigeriant minimaliu vandens kiekiu - 8 val. ryto į VMKL Priėmimo – skubios pagalbos skyrių (Antakalnio g.57, Vilnius).



VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt