2023.09.28. Naujasis lazeris gali suskaldyti ir kiečiausią inkstų akmenį

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje jau kelias savaites inkstų akmenų skaldymui pasitelkiamas naujas Tulio lazeris.A Bilotiene Motiejuniene

„Mūsų ligoninėje yra vienas pažangiausių urologijos skyrių Lietuvoje, kuriame teikiama pagalba pacientams, sergantiems šlapimo takų akmenlige. Džiaugiamės, jog pirmieji ir kol kas vieninteliai Lietuvoje akmens šalinimo ir minkštųjų audinių operacijas galime atlikti galingiausiu bei naujausiu lazeriu, kuris pasaulyje yra vadinamas „auksiniu standartu“, – pasakoja Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorė dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė. 

Tulio lazeris: tiksliau, greičiau, mažiau pažaidos

Inkstų akmenlige gali sirgti maždaug 15–20 proc. populiacijos. Nors akmuo inkstuose dažniausiai nėra skausmingas, tačiau jam pajudėjus šlapimo takais, žmogus patiria vieną iš stipriausių skausmų gyvenime – po gimdymo ir išeminio skausmo (užsikimšus kraujagyslei).

Pasak Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Urologijos skyriaus gydytojo urologo Aurimo Opolskio, naudojant naująjį lazerį, užtikrinamas dar didesnis saugumas pacientui – mažesnė rizika pažeisti aplinkinius minkštuosius audinius, procedūra atliekama greičiau.

Aurimas Opolskis„Naudojant Tulio lazerį, visa energija sukoncentruojama gale, neišsisklaido keliaudama per vamzdį – vadinamą Tulimo kanalą – ir veikia tiksliai į tašką, sufokusuojama į akmenį. Kitų lazerių poveikį galima būtų sulyginti su sprogimu, kai, skaldant akmenį, energija išsisklaido. Tokiu būdu galima pažeisti šlapimtakį ar kitą struktūrą. Dirbant su šiuo lazeriu, galima pasirinkti skirtingus režimus: skirtą minkštiesiems audiniams (pavyzdžiui, prostatai operuoti) ir  akmenims skaldyti. Yra toks režimas, kuris akmenį suskaldo į labai smulkias daleles, paverčia dulkėmis, tada akmens dalių operacijos metu net nereikia surinkti, jos pasišalina natūraliai, pacientui šlapinantis,“ – aiškina gydytojas A. Opolskis.

Urologijos skyriaus vedėjas Arūnas Jaškevičius, kalbėdamas apie Tulio lazerį, atkreipia dėmesį į tai, kad jis patogesnis ir medikams: „Įrenginys yra nedidelis, sveria apie 30 kg, todėl jį nesunkiai galima perkelti iš vienos operacinės į kitą. Be to, dirbant su juo naudojama vėdinimo sisema oru, kuri reikšmingai sumažina triukšmo lygį – taip mažiau blaškomas operuojantis chirurgas. Operacijos laikas yra trumpesnis nei skaldant akmenis kitomis priemonėmis, kas svarbu ir pacientui, ir medikui.“

Kalbant apie šio lazerio atsiradimo istoriją, A. Jaškevičius pasakoja, kad pirmiausiai tulio metalas lazerių technologijoms XXI amžiaus pradžioje visų pirma buvo pradėtas testuoti laboratorijoje ir prieš maždaug 5 metus buvo sukurtas Tulio lazeris: „Reikėjo mažo daikto, kuris tiktų skirtingoms operacijoms. Toks buvo motyvas kuriant šį lazerį“.Arūnas Jaškevičius

Akmenligė: jeigu upės srovė sulėtėja, susidaro sala

Akmenys žmogaus inkstuose gali formuotis dėl įvairių priežasčių. Viena pagrindinių – tam tikra inkstų pažaida: fizinė, medžiagų apykaitos ar kita. Inkstų akmenų rūšių iš viso yra septynios. Dažniausiai pasitaikančios – kalcio oksalatai, kalcio fosfatai, struvitiniai ir ureteriniai akmenys.

„Jeigu šlapimas išsiskiria be kliūčių, akmenys susidaro labai retai. Vis tik jų susidarymą gali lemti įvairios priežastys (pavyzdžiui, infekcijos), kai esant uždegimui susidaro akmens branduolys ir ant jo formuojasi dar didesnis akmuo. Būna atvejų, kai akmenys formuojasi dėl traumos ar inkstų cistų. Svarbus ir genetinis aspektas. Jeigu šeimoje yra buvusi inkstų akmenligė, tikimybė ja susirgti siekia apie penkiasdešimt procentų. Žmonėms, sergantiems podagra, gali būti uratiniai akmenys,“ – apie akmenų susidarymą kalba Urologijos skyriaus vedėjas Arūnas Jaškevičius.

Dalis žmonių gyvena nė nenutuokdami, kad inkstuose nešiojasi akmenų. Jeigu profilaktiškai nesitikrina sveikatos, neatlieka šlapimo takų echoskopijos, apie akmenligę gali sužinoti tik tada, kai akmuo pajuda šlapimo takais, arba kai akmenys inkstuose tiek užauga, jog užpildo kolektorinę sistemą ir sutrikdo inksto funkciją.

„Dažniausiai pacientai į mūsų skyrių patenka dviem būdais: prasidėjus akmenligės priepuoliui atvažiuoja į priėmimo-skubios pagalbos skyrių, kur skubiai yra konsultuojami gydytojo urologo, ištiriami ir kartais net išoperuojami tą pačią dieną. Kiti gi, neišgyvenantys ūmios būklės, yra siunčiami šeimos gydytojų arba specialistų iš poliklinikų gydytojo urologo konsultacijai. Atėjus konsultacijai, gydytojas diagnozuoja akmenligę, atlieka kompiuterinę tomografiją, kuri padeda nustatyti akmens dydį, kietumą, ir paskiriama intervencijos data. Kartais girdime klausimą – kaip atskirti akmens priepuolį nuo radikulito. Atsakymas labai paprastas: radikulito skausmai sumažėjo radus tinkamą padėtį, o akmenligės atveju tokios padėties rasti neįmanoma – skauda labai stipriai nepriklausomai nuo to, pacientas sėdi, guli ant šono, nugaros, pilvo,“ – dėsto A. Jaškevičius.

Inkstų akmenų skaldymui pasitelkiamas tinkamiausias būdas bei įrankis

Anot direktorės dr. Aušros Bilotienės Motiejūnienės, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Urologijos skyriuje per mėnesį atliekama maždaug 150 operacijų, iš kurį du trečdalius sudaro akmenų skaldymo procedūros: „Džiaugiamės, jog tokiai pagalbai pacientus galime priimti ne tik iš Vilniaus ar jo rajono, bet ir iš visos Lietuvos. Dėl mūsų mediko profesionalumo ir galimybės atlikti 7–10 tokių operacijų per dieną, galime užtikrinti, kad pacientams netektų laukti ilgai. Pavyzdžiui, akmenų skaldymo procedūrai Vilniuje vidutinis laukimo laikas yra keli mėnesiai, o mes pacientą galime priimti per kelias savaites.“

Inkstų akmenys būna įvairių dydžių bei kietumo, skirtinga jų lokalizacija, todėl kiekvienu atveju gydytojas parenka tinkamiausią akmenų pašalinimo būdą: ekstrakorporinę litotripsiją (akmuo skaldomas elektromechaninėmis bangomis), lanksčią ureteroskopiją ar perkutaninę netrolitotripsiją.

„Tam, kad galėtume akmenis šalinti Tulio lazeriu, pacientą procedūrai reikia paruošti. Pavyzdžiui, kai pacientas kreipiasi planine tvarka, ambulatoriškai jam atliekama kompiuterinė tomografija, nustatomas akmens dydis, atstumas iki odos ir kietumas. Jeigu akmuo yra 400-800 Hausfildo vienetų, rekomenduojama atlikti ekstrakorporinę litotripsiją, jeigu – 1000, siūloma lanksčioji ureteroskopija pasitelkiant lazerį, kuris gali suskaldyti bet kokios kietumo akmenis. Tais atvejais, kai pasirenkama akmenį skaldyti lazeriu, pacientas guldomas į skyrių, kad būtų įvestas stentas, ir po procedūros paleidžiamas 2-4 savaitėms namo. Stentas padeda praplėsti šlapimtakį, o to reikia tam, kad būtų galima įvesti movą nuo šlaplės iki inkstų kolektorinės sistemos. Stentas pasitelkiamas ir atvykus pacientui ūmios būklės – taip nukraunamas inkstas, atkemšami užsikimšę šlapimo takai. Ir toks pacientas kelias savaites turi pabūti namuose su stentu, kad vėliau būtų galima atlikti akmenų skaldymo procedūrą“, – pasiruošimą operacijai detaliai nupasakoja gydytojas urologas Aurimas Opolskis.

Medikai, paklausti apie kontraindikacijas lazeriniam inkstų akmenų skaldymui, įvardija kelias: jeigu yra šlapimo takų infekcija ir jeigu susiaurėjęs šlapimtakis, kas trukdo įvesti operacijai reikalingą movą.

1 1

2

3

4

5

6

7

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt